Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ




Το Δ.Σ του φιλανθρωπικοπυ Ιδρύματος "Κληροδότημα Γεωργίου & Ελένης Γύρα" σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζίτσας ζητά οι ιδρυτές του Ιδρύματος να ανακηρυχθούν ευργέτες της περιοχής μας. Παρακάτω δημοσιεύεται η επιστολή.



 ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ  & ΕΛΕΝΗΣ ΓΥΡΑ
ΕΔΡΑ: ΖΙΤΣΑ- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Μπερόβου 54
Ταχ. Κωδ. : 113 63  ΑΘΗΝΑ
                         
Προς  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 
 του Δήμου Ζίτσας

      Κύριε Πρόεδρε
Σας γνωρίζουμε ότι ο Γεώργιος και η Ελένη Γύρα είναι ιδρυτές του ιδρύματος αυτιστικών ατόμων και του κοινωφελούς ιδρύματος «Κληροδότημα Γεωργίου & Ελένης Γύρα».
Προτείνουμε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η ανακήρυξη των αειμνήστων Ελένη και Γεώργιος Γύρας ως ευεργέτες της περιοχής μας.
Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει εκπλήρωση οφειλόμενου φόρου τιμής στη μνήμη τους και στην ανεκτίμητη προσφορά προς τον τόπο μας.


Αθήνα  13  Μαρτίου  2013
                           
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας


Δημ. Ζέρβας                                                               Ιωαν. Τσέλιος


Ιατρός Γεώργιος Β. Γύρας



Γεννήθηκε στη Ζίτσα το έτος 1906. Οι γονείς του ήταν ο Βασίλειος και η Ουρανία. Είχε τρεις αδερφές την Παρασκευή Ζέρβα, την Αθηνά Ταβοπούλου και την Καλλιρρόη Ματσάγκα. Παντρεύτηκε την Ελένη Στύλου από την Πάργα, η οποία απέθανε το έτος 1982. Το έτος 1985 ήρθε σε δεύτερο γάμο με την Άννα Νάζου.
Το δημοτικό και το σχολαρχείο τελείωσε στη Ζίτσα, ενώ τις γυμνασιακές του σπουδές αποπεράτωσε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Εισήχθη στην ιατρική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε ως ιατρός με βαθμό άριστα.
Εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός σε νοσοκομεία των Αθηνών. Αργότερα επέστρεψε στο χωριό του, όπου άσκησε την ιατρική στη Ζίτσα και την ευρύτερη περιοχή, μέχρι την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940). Επιστρατεύτηκε  και υπηρέτησε σε  μονάδα υγειονομικού  ως έφεδρος ανθυπίατρος. Κατά τη διάρκεια της κατοχής και μέχρι το έτος 1969 άσκησε την ιατρική στη Ζίτσα και στα Ιωάννινα.
Το έτος 1969 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και άσκησε την ιατρική μέχρι της συνταξιοδότησής του.
Έκτοτε οραματίστηκε τη δημιουργία φιλανθρωπικού κληροδοτήματος, το οποίο συνέστησε με την υπ’  αριθ. 9752/3-3-98 συστατική πράξη που δημοσιεύτηκε στο 1198/15-6-99 ΦΕΚ και τροποποιήθηκε  με την 1336/25-10-2000 πράξη.
Στο δημιουργηθέν  κληροδότημα με την επωνυμία «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ ΓΥΡΑ» μεταβίβασε 315.000.000 δρχ. και 12 ακίνητα, τα οποία αποφέρουν  ετησίως ένα σεβαστό ποσό. Οι τόκοι των χρημάτων και τα εισπραττόμενα ενοίκια διανέμονται κατ’  έτος, ως εξής:
1)     60ο/ο σε άτομα έχοντα ανάγκη βοηθείας του Δήμου Ζίτσας
2)     20 ο/ο  για οικονομική ενίσχυση οικονομικά αδυνάτων κορασίδων του Δήμου Ζίτσας
3)     20 ο/ο στο ίδρυμα Ελένης Γύρα

Απέθανε στις 19 Μαρτίου 2001 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ενταφιάστηκε στη Ζίτσα, όπου ήταν και η επιθυμία του.
Ο Ζιτσιώτης  γιατρός πέθανε χωρίς να μπορέσει να δει το «Γύρειο Ίδρυμα» να λειτουργεί. Άφησε όμως μια ολόκληρη περιουσία παρακαταθήκη στη γενέτειρά του και στους Ζιτσιώτες.
Ο σκοπός του ιδρύματος είναι:
  1. Η οικονομική ενίσχυση, οικονομικά αδυνάτων κορασίδων για την αντιμετώπιση δαπανών γάμου, καταγόμενων από τις κοινότητες του Δήμου Ζίτσας.
  2. Οικονομική ενίσχυση σε ανάπηρους  σωματικά γέροντες, χήρες- ορφανά και λοιπά πρόσωπα υπαγόμενα στη φιλανθρωπία και έχοντα ανάγκη βοήθειας.
  3. Οικονομική ενίσχυση του κληροδοτήματος «Ελένης Γύρα», εφόσον λειτουργεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί και διαχειρίζεται την περιουσία του ιδρύματος και αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά τη διοίκηση και τη λειτουργία και διαθέτει τους πόρους.






Δεν υπάρχουν σχόλια: