Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ



«Λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό του κεφαλιού του…»
    Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε ,για την αποκατάσταση της αλήθειας, στο κατάπτυστο δημοσίευμα του δημοτικού συμβούλου της «Συμμαχίας των πολιτών» στο Δήμο Ζίτσας κ. Καραμπίνα , που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας της παράταξης του κ. Βούζα, σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας με αφορμή ερώτηση – πρόταση του ιδίου για την «παράνομη απόσταξη τσίπουρου».
    Κατ’ αρχή εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτού του δημοσιεύματος , όταν έρχεται πέντε μήνες μετά τα γεγονότα και τρεις μήνες μόνο πριν τις εκλογές και όταν χρησιμοποιούνται μέθοδοι και χαρακτηρισμοί για τα οποία ενοχλήθηκε ο συντάκτης του δημοσιεύματος και για τα οποία κατηγορεί όλους τους άλλους!
    Με βάση τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση στις 3 Οκτώβρη 2013 ο κ. Καραμπίνας ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μη δίνει Βεβαιώσεις παραγωγής σταφυλιών για την απόσταξη τσίπουρου σε όσους δεν είναι παραγωγοί. Είπε ακριβώς: «Να έρθετε σε μια συμφωνία, να κάνετε μια συνεργασία με τον Αμπελουργικό Σύλλογο, ώστε να υποβάλλετε από κοινού ένα έγγραφο στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής μας, ώστε να τους καταστίσετε σαφές ότι όποιος δίνει βεβαίωση παραγωγής σταφυλιών χωρίς αυτός ο οποίος παίρνει τη βεβαίωση να είναι παραγωγός, θα πάει στον εισαγγελέα». Γνωρίζει ασφαλώς ο κ. Καραμπίνας ότι οι κάτοχοι μικρών αμπελιών και κληματαριών δεν είναι στο αμπελουργικό μητρώο, δε θεωρούνται τυπικά παραγωγοί και συνεπώς είναι «παράνομοι».
    Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε  στους παραγωγούς η πρότασή του αυτή και την κατακραυγή που δέχτηκε από τους συγχωριανούς του επανέφερε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτώβρη. Σε αυτή την εχθρική για τα συμφέροντα των φτωχών αμπελουργών στάση η «Συμμαχία Πολιτών» βρήκε σύμμαχο και άξιο συμπαραστάτη τον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσα, Μανώλη Ματσάγκα, ο οποίος διαβίβασε στις 14 Οκτώβρη  έγγραφο του Συλλόγου στο Δήμο και το οποίο επικαλείται στο δημοσίευμά του ο κ. Καραμπίνας για να συκοφαντήσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ, με το οποίο έγγραφο ζητούσε να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς φυσικά  να έχει απόφαση και την έγκριση του Δ.Σ. του Συλλόγου. Επειδή λοιπόν η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν η μόνη δύναμη που αντιτάχθηκε στην εφαρμογή της απόφασης που χτυπά τους φτωχούς αμπελουργούς η «Συμμαχία Πολιτών» με πρωτεργάτη τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Καραμπίνα επιδίδεται σε ύβρεις και συκοφαντίες εις βάρος του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΚΚΕ Κώστα Αγόρου.                                                                                                                                         
    Στην προσπάθειά του να στηρίξει την πρότασή του  ο κ. Καραμπίνας είπε μεταξύ άλλων: «Γιατί η διαιώνιση της παρανομίας κύριε πρόεδρε – κι εκεί θέλω να καταλήξω, δεν μ’ ενδιαφέρουν οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες – είναι για να διασφαλιστεί αυτό το προϊόν που λέγεται τσίπουρο από τη ντεμπίνα της περιοχής. Γιατί κύριε πρόεδρε; Γιατί η διαιώνιση της παρανομίας, πρώτον, έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεύτερον, έχει να κάνει με οικονομικές επιπτώσεις στους παραγωγούς. Έχει να κάνει με σφετερισμό του ονόματος της περιοχής κι έχει να κάνει με βλάβη της δημόσιας υγείας. Ξέρετε όταν παράγεται τσίπουρο ανεξέλεγκτα μέσα σε ανεξέλεγκτους χώρους, κινδυνεύει η δημόσια υγεία για μένα. Όταν παράγεται τσίπουρο το οποίο δεν ξέρει ο ΕΦΕΤ ή το τελωνείο που παράγεται για να ‘ρθει να το ελέγξει,, κινδυνεύει η δημόσια υγεία». «Και τέλος ξέρετε τι φοβάμαι; Ότι όσο κλείνουμε τα μάτια μας σ’ αυτή την παρανομία θα έρθει μία μέρα που δεν θα είναι πολύ μακριά που το κράτος θα πει ότι επειδή δεν μπορώ να ελέγξω την παρανομία καταργώ τους άμβυκες, καταργώ τις άδειες, κι επιτρέπω μόνο στις ποτοποιίες την απόσταξη τσίπουρου. Και ας πάνε αυτοί οι κύριοι που στηρίζουν την παρανομία να απολογηθούν στους παραγωγούς».
  
    Και στο δημοσίευμά του γράφει: «Όμως από κάθε συζήτηση, έστω και έντονη, πρέπει κάτι να προκύπτει ως συμπέρασμα το οποίο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι για να περπατήσει το τσίπουρο της περιοχής μας στην αγορά με αξιώσεις χρειάζεται τυποποίηση και σωστή συσκευασία γιατί η παρούσα κατάσταση δεν έχει μέλλον. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών για την παραγωγή τσίπουρου και τη δημιουργία σύγχρονου αποστακτηρίου το οποίο θα μπορέσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις».                                                             
    Σε ποιους αλήθεια απευθύνεται ο κ. Καραμπίνας και ποιους κοροϊδεύει  όταν λέει ότι για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και  οι αμπελουργοί της περιοχής μας  αιτία είναι η έλλειψη νομιμότητας, η απουσία ελέγχων και η μη ύπαρξη ομάδων παραγωγών και όχι η πολιτική που εφαρμόζεται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, νομιμότατα σύμφωνα με τη λογική του κ. Καραμπίνα, από τις αστικές κυβερνήσεις των κομμάτων, που υπηρέτησε ο ίδιος και η παράταξή του και μάλιστα από στελεχικές θέσεις;                                                                                                                                                                                             
    Η νομιμότητα που επικαλούνται όλοι τους είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα αυτών που ζουν από την στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.                                                                                       
 Είναι αυτή  που δεν επιτρέπει στον φτωχό αγρότη – παραγωγό να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του και τον ξεκληρίζει.                                                                                                                                                             
 Είναι αυτή  που αφήνει  χιλιάδες οικογένειες να μη μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, ενάμιση εκατομμύριο να είναι μακροχρόνιοι άνεργοι .                                                                                                           
 Είναι αυτή που πετσοκόβει μισθούς  και συντάξεις, καταργεί κάθε έννοια σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και  παγιώνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης παντού.                                                                                                                                       
 Είναι αυτή που επιβάλλει νέους ασήκωτους φόρους, βαριά χαράτσια σε κάθε ακίνητο και σε κάθε σπιθαμή γης, πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες .                                             
 Είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους  εργοδότες να απολύουν πρωτοπόρους απεργούς και όχι μόνο, που στέλνει τα ΜΑΤ στους χώρους δουλειάς και τις κινητοποιήσεις .                                                     
 Είναι αυτή που κλείνει τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ και που όποιος αρρωσταίνει θα πρέπει να ξοδεύει μια περιουσία στα κατ’ ευφημισμό δημόσια νοσοκομεία για να βρει γιατρειά.                                                                                                                                                                                      
    Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί γνωρίζουν καλά , το ζουν στο πετσί τους  χρόνια τώρα, ότι η πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, αλλά  στοχεύει στο γρήγορο πέρασμα της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια εξαναγκάζοντάς τους στο ξεκλήρισμα.                                                               
     Όσο για την  κατάργηση των αδειών και των αμβύκων από το κράτος, με όσα υποστηρίζει ο κ. Καραμπίνας ανοίγει ο ίδιος το δρόμο και προετοιμάζει το έδαφος για να εφαρμοστεί αυτό που  έχει αποφασιστεί ήδη από τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στις επιταγές της Ε.Ε. και τις απαιτήσεις των βιομηχάνων ποτών. Να απαγορευτεί δηλαδή στους μικροπαραγωγούς τσίπουρου να διαθέτουν οι ίδιοι το προϊόν στην κατανάλωση και να τους υποχρεώνει να το παραδίδουν αποκλειστικά και μόνο στους ποτοβιομήχανους ,φυσικά αγοράζοντάς το από αυτούς σε πολύ χαμηλές τιμές και πουλώντας το στην κατανάλωση πανάκριβα .
     Οι εργαζόμενοι, φτωχοί αμπελουργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής ας βγάλουν τα κατάλληλα πολιτικά συμπεράσματα. Στις Ευρωεκλογές, στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, να ενισχύσουν μαζικά, αποφασιστικά το ΚΚΕ παντού.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
στο Δήμο Ζίτσας
Τάκης Τζίμας – Κώστας Αγόρος                                                                                                                                                                  





Δεν υπάρχουν σχόλια: